وبلاگ حرفه و فن
حرفه و فن

غني سازي:

اورانيوم طبيعي اصولا شامل مخلوطي از دو ايزوتوپ (نوع اتمي) از اورانيوم است. تنها 7/0 درصد از اورانيوم طبيعي، شكاف پذير و يا داراي قابليت شكاف پذيري است كه با شكافته شدن در راكتورهاي هسته اي انرژي توليد مي كنند. ايزوتوپ اورانيوم شكاف پذير، اورانيوم نوع 235 (u-235) است و پس مانده آن اورانيوم 238 (u-238) است.

در بيشتر انواع راكتورهاي معمولي هسته اي به اورانيوم 235 (u-235 كه اورانيوم با غلظت بيش از حد طبيعي است) نياز دارند. عمليات غني سازي، غلظت اورانيوم را بيشتر مي كند. عموماً بين 5/3 تا 5 درصد اورانيوم 235 با بيرون آوردن 8 درصد از اورانيوم 238. اين عمل با جداسازي گازي هگزافلوريد اورانيوم در دو جريان انجام مي گيرد.

برچسب:, :: :: نويسنده : قاسمی

الکترونیک مطالعه و استفاده از وسائل الکتریکی ای می باشد که با کنترل جریان الکترون ها یا ذرات باردار الکتریکی دیگر در اسبابی مانند لامپ خلا و نیمه هادی ها کار می کنند. مطالعه محض چنین وسائلی ، شاخه ای از فیزیک است، حال آن که طراحی و ساخت مدارهای الکتریکی جزئی از رشته های مهندسی برق، الکترونیک و کامپیوتر می باشد.
 سالهاست که واژه" الکترونیک" به طور مکرر در میان مردم استفاده می شود به طوریکه هر شخصی برداشت انفرادی خود را از این علم ویا موارد کاربردی آن مطرح می کند ، اما به صورت کلی عمدتا تعاریف و برداشتهایی که از این واژه عنوان می شود کامل نبوده و برداشتهای ظاهری عملا نمی تواند اهمیت و نفوذ روز افزون الکترونیک را در ارتباط باصنایع گوناگون بیان کند.



 "الکترونیک" به طیف گسترده ای از الکتریسیته اطلاق می شود که با حرکت الکترونها در انواع مدارات نیمه هادی سر و کار دارد . اختراع ICها سبب آن شده است که دگر گونی های فراوانی در این علم پدیدار گشته و سیستمهای مدرن الکترونیکی از جمله مدارهای کنترل از راه دور ، ماهواره های فضایی ، رباتها و ... را پدید آورد.
 در حال حاضر الکترونیک کلید فتح شگفتیهای جهان است و با تمام علوم و فنون موجود به نحوی پیوند خورده است . از وسائل ساده خانگی تا پیچیده ترین تکنیک های فضایی همه جا صحبت از تکنولوژی فراگیر الکترونیکی است و امروز صنعت مدرن بدون الکترونیک و تکنولوژی های وابسته به آن عملا مطرود و از کار افتاده است .
 پیشرفت علم الکترونیک و وسعت حوزه عملکرد آن امروز بر همگان روشن است. علاوه بر وسائل الکترونیکی از جمله دستگاههای مخابراتی مثل رادیو ،تلویزیون ، ضبط صوت و تصویر ،انواع وسائل پزشکی ، صنعتی ،نظامی ، در دیگر وسائل غیر الکترونیکی هم ، کمتر وسیله ای را می توان یافت که الکترونیک در آن دخالتی نکرده باشد. از جمله در اتومبیل و صنایع حمل و نقل ، وسائل خانگی مثل ماشین لباسشوئی ،جاروبرقی و امثال آن نقش الکترونیک بسیار فعال و جالب توجه شده است.
 با توجه به این مختصر می توان نتیجه گرفت که امروزه ، دیگر الکترونیک علم و یا تخصص ویژه افرا تحصیلکرده دانشگاهی و متخصصین این رشته نیست و بر همه افرادی که به نحوی با امور فنی درگیرند لازم است به فراخور حرفه خویش از این رشته اطلاعی داشته باشند.

برچسب:, :: :: نويسنده : قاسمی


يك شخص فني مانند هنرجو، تكنسين يا حتي مهندس صنايع چوب براي انجام كارها و ساخت مصنوعات چوبي علاوه بر ابزارها و وسايل اصلي نيازمند برخي ابزارهاي كمكي جهت عمليات سرويس كاري ابزارالات كار خود است. كه به برخي از اين وسايل كمكي و كاربرد آنها در زير اشاره مي شود :
 پيچ گوشتي (دستي ، برقي، فشاري و پنوماتيكي)
 آچار (تخت، رينگي، بوكس، آلن، دريل بوكس و گلويي)
 گريس پمپ (روغن دان)
 انبرها (گازانبر، انبردست، دم باريك، انبركلاغي، سيم چين، خاربازكن، انبردست محور لغزان ، قفلي و پيچ كش)
 آچار (فرانسه ، لوله گير و زنجيري)
 پولي كش (ساده دستي و هيدروليك)

 

پيچ گوشتي (دستي ، برقي، فشاري و پنوماتيكي)
پيچ گوشتي دستي :
در كارهاي صنايع چوب پيچ گوشتي هاي دستي داراي ميله به طول 6 تا 13 سانتيمتر بيشتر به كار مي روند چون در موقع كار ميله پيچ گوشتي تحت نيروي گردشي (پيچشي)، زيادي قرار مي گيرد. بهتر است از پيچ گوشتي هاي با ميله فولادي آبكاري شده استفاده شود و دقت نمود كه سر آچار پيچ گوشتي از نظر فرم و اندازه متناسب با سر پيچ باشد.
پيچ گوشتي دستي خودكار : براي سهولت و تسريع در پيچ كردن قطعات به وسيله پيچ هاي مختلف از آچار پيچ گوشتي هاي دستي ساده خودكار استفاده مي شود، پيچ گوشتي ها را معمولاٌ با سري سر آچار قابل تعويض در دسته پيچ گوشتي تهيه مي كنند.
پيچ گوشتي فشاري : براي سرعت عمل بيشتر در باز و بسته كردن پيچ ها مي توان از آچار پيچ گوشتي خودكار استفاده كرد .
دريل پيچ گوشتي برقي – پنوماتيكي : در كارهاي كابينت سازي مانند ساخت كتابخانه ، قفسه آشپزخانه و... بايد از پيچ هاي مخصوص چوب به ميزان زيادي استفاده كرد. گاهي در كارهاي سري سازي كابينت يا توليد انبوه در كارگاه هاي صنايع چوب لازم است كه روزانه صدها پيچ را باز و بسته كرد، در چنين مواردي استفاده از آچار پيچ گوشتي هاي ساده يا خودكار مقرون به صرفه نيست وبراي بالا بردن كيفيت و كميت بند و بست با پيچ به ويژه دركارهاي مونتاژكاري از دريل هاي پيچ گوشتي ساده برقي يا پنوماتيكي بادي و يا دريل هاي جديد مجهز به منبع برق (آكومولاتور)، كه به نام دريل هاي شارژ شونده معروفند، استفاده مي شود.

برچسب:, :: :: نويسنده : قاسمی

درآزمایش تامسون از اثر میدان الكتریكی و میدان مغناطیسی استفاده شده است.دستگاهی كه در این آزمایش مورد استفاده قرار گرفته است از قسمتهای زیرتشكیل شده است:

الف) اطاق یونش كه در حقیقت چشمه تهیه الكترون با سرعت معین می باشد بین كاتدو آند قرار گرفته است. در این قسمت در اثر تخلیه الكتریكی درون گاز ذراتكاتدی ( الكترون ) بوجود آمده بطرف قطب مثبت حركت می كنند و با سرعت معینیاز منفذی كه روی آند تعبیه شده گذشته وارد قسمت دوم می شود. اگر بارالكتریكی q  تحت تاثیر یك میدان الكتریكی بشدت E  قرار گیرد، نیروییكه از طرف میدان بر این بار الكتریكی وارد می شود برابر است با:      

F= q.E

 در آزمایش تامسون چون ذرات الكترون می باشند q = -e بنابراین:

F= -eE  

از طرف دیگر چون شدت میدان E  در جهت پتانسیلهای نزولی یعنی از قطب مثبت بطرف قطب منفی است بنابراین جهت نیروی  در خلاف جهت یعنی از قطب منفی بطرف قطب مثبت می باشد. اگرx  فاصله بین آند و كاتد باشد كار نیروی F دراین فاصله برابر است با تغییرات انرژی جنبشی ذرات . از آنجاییكه كار انجامشده در این فاصله برابراست با مقدار بار ذره در اختلاف پتانسیل موجود بینكاتد وآند بنابراین خواهیم داشت

ev0 =½m0v2

كه در آن  v0    اختلاف پتانسیل بین كاتد و آند e  بار الكترون  v  سرعت الكترون و  m0  جرم آن می باشد. بدیهی است اگر v0  زیادنباشد یعنی تا حدود هزار ولت رابطه فوق صدق می كند یعنی سرعت الكترونمقداری خواهد بود كه می توان از تغییرات جرم آن صرفنظ نمود . بنابراینسرعت الكترون در لحظه عبور از آند بسمت قسمت دوم دستگاه برابر است با:

v = √(2e v0/ m0)

 

ب) قسمت دوم دستگاه كه پرتو الكترونی با سرعت v وارد آن می شود شامل قسمتهای زیر است :

 

 

1- یك خازن مسطح كه از دو جوشن  A  وB  تشكیل شده است اختلاف پتانسیل بین دو جوشن حدود دویست تا سیصد ولت می باشد اگر پتانسیل بین دو جوشن را به v1   و فاصله دو جوشن را به d   نمایش دهیم شدت میدان الكتریكی درون این خازن E = v1/d   خواهد بود كه در جهت پتانسیلهای نزولی است.

 

2- یك آهنربا كه در دو طرف حباب شیشه ای قرار گرفته و در داخل دو جوشن خازن: یك میدان مغناطیسی با شدت B  ایجاد می نماید . آهنربا را طوری قرار دهید كه میدان مغناطیسی حاصل بر امتداد ox   امتداد سرعت - و امتداد  oy امتداد میدان الكتریكی - عمود باشد.

 

پ) قسمت سوم دستگاه سطح درونی آن به روی سولفید آغشته شده كه محل برخورد الكترونها را مشخص می كند.

وقتیالكترو از آند گذشت و وارد قسمت دوم شد اگر دو میدان الكتریكی و مغناطیسیتاثیر ننمایند نیرویی بر آنها وارد نمی شود لذا مسیر ذرات یعنی پرتوالكترونی مستقیم و در امتداد ox   امتداد سرعت ) خواهد بود و در مركز پرده حساس p یعنی نقطه  p0 اثر نورانی ظاهر می سازد.

اگر بین دو جوشن خازن اختلاف پتانسیلv1 را برقرار كنیم شدت میدان الكتریكی دارای مقدار معین E خواهد بود و نیروی وارد از طرف چنین میدانی بر الكترون برابر است با   FE = e E  این نیرو در امتداد  oy و در خلاف جهت میدان یعنی از بالا به پایین است.

میدان مغناطیسی B  را طوری قرار می دهند كه برسرعتv   عمودباشد . الكترون در عین حال در میدان مغناطیسی هم قرار می گیرد و نیرویی ازطرف این میدان بر آن وارد می شود كه عمود بر سرعت و بر میدان خواهد بود .اگر این نیرو را بصورت حاصلضرب برداری نشان دهیم برابر است با:

  

FM = q.(VXB)

در اینجا q = e    پس:

FM = q.(VXB)

و مقدار عددی این نیرومساوی است با  F = e v B   زیرا میدان B   بر سرعت v   عمود است یعنیزاویه بین آنها 90 درجه و سینوس آن برابر واحد است. اگر میدان B     عمودبر صفحه تصویر و جهت آن بجلوی صفحه تصویر باشد امتداد و جهت نیروی FM در  جهت  oy یعنی در خلاف جهت FE خواهد بود. حال میدان مغناطیسی B  را طوری تنظیم می نمایند كهFE = FM گردد و این دو نیرو همدیگر را خنثی نمایند. این حالت وقتی دست می دهد كهاثر پرتو الكترونی روی پرده بی تغییر بماند پس در این صورت خواهیم داشت:

         FM = FE

        e.v.B = e E

        v = E/ B

چون مقدار E و B  معلوماست لذا از این رابطه مقدار سرعت الكترون در لحظه ورودی به خازن بدست میاید . حال كه سرعت الكترون بدست آمد میدان مغناطیسی B  را حذف می كنیم تامیدان الكتریكی به تنهای بر الكترون تاثیر نماید . از آنجاییكه در جهت ox نیرویی بر الكترون وارد نمی شود و فقط نیروی FE  بطوردائم آنرا بطرف پایین می كشد لذا حركت الكترون در داخل خازن مشابه حركتپرتابی یك گلوله در امتداد افقی می باشد و چون سرعت الكترون را نسبتا كوچكدر نظر می گیریم معادلات حركت الكترون ( پرتو الكترونی ) در دو جهت ox و oy  معادلات دیفرانسیل بوده و عبارت خواهد بود از  

m0(d2x /dt2)/span>=0     در امتداox 

  m0d2y /dt2)=e. E      در امتداoy

با توجه به اینكه مبدا حركت را نقطه ورود به خازن فرض می كنیم اگر از معادلات فوق انتگرال بگیریم خواهیم داشت:

y=(1/2)(e.E)t2/m0

x=v.t

 معادلاتفوق نشان می دهد  كه مسیر حركت یك سهمی است و مقدار انحراف پرتو الكترونیاز امتداد اولیه (ox  )  در نقطه خروج از خازن مقدار  y  در این لحظه خواهد بود . اگرطول خازن را به L  نمایش دهیم x = L    زمان لازم برای سیدن به انتهای خازن عبارت خواهد بود از t = L / v  اگر این مقدار  t  را در معادله y   قرار دهیم مقدار انحراف در لحظه خروج از خازن به دست می آید:

     Y =  ½ e( E/m0) ( L/ v )2

     e/ m0 = ( 2y/ E ) ( v/ L )2

كه در آن v سرعتالكترون كه قبلا بدست آمده است. L و E بترتیب طول خازن و شدت میدانالكتریكی كه هر دو معلوم است پس اگر مقدار y را اندازه بگیریم بار ویژه یاe/m0  محاسبه می شود.

 پس از خروجالكترون از خازن دیگر هیچ نیرویی بر آن وارد نمی شود بنابراین از آن لحظهبه بعد حركت ذره مستقیم الخط خواهد بود و مسیر آن مماس بر سهمی در نقطهخروج از خازن است . اگر a  فاصله پرده از خازن یعنی D P0 باشد می توانیم بنویسیم:

P0P1 = y + DP0 tgθ

tgθعبارتست از ضریبزاویه مماس بر منحنی مسیر در نقطه خروج از خازن و بنابراین مقدار یستمعلوم پس باید با اندازه گرفتن فاصله اثر روی پرده( P0 P1)به مقدار y رسید و در نتیجه می توانیم e/ m0 را محاسبه نماییم.

مقداری كه در آزمایشات اولیه بدست آمده بود 108×7/1 كولن بر گرم بود مقداریكه امروزه مورد قبول است و دقیقتر از مقدار قبلی است برابر 108×7589/1 كولن بر گرم است.

علاوه بر تامسون، میلیكان نیز از سال 1906 تا 1913 به مدت هفت سال با روشی متفاوت به اندازه گیری بار الكترون پرداخت.

برچسب:, :: :: نويسنده : قاسمی
درباره وبلاگ

به نام خالق هستی .به وبلاگ من خوش آمدید.این وبلاگ توسط قاسمی دبیر حرفه وفن طراحی گردیده است.اميد است همکاران، دوستان و دانش آموزان عزيز با نظرات و پيشنهادات سازنده خود،در هر چه بهتر شدن مطالب اين وبلاگ مرا ياري نمايند.
نويسندگان


آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 20
بازدید دیروز : 49
بازدید هفته : 20
بازدید ماه : 1204
بازدید کل : 575563
تعداد مطالب : 445
تعداد نظرات : 9
تعداد آنلاین : 1