تقلب درموادغذایی
وبلاگ حرفه و فن
حرفه و فن

 

به نام خدا

تقلب درموادغذایی

 

زعفران

گل همیشه بهار،شقایق،کلاله ذرت،خاک سرخ،زردچوبه،میخک و...که ممکن است بارنگ های مجازوغیرمجاز نیزرنگ آمیزی شوند و یا با رطوبت یا اضافه کردن عسل یاگلیسیرین سنگین شده وبه عنوان زعفران وارد بازار شوند.

راه ساده و بدون استفاده از روشهای آزمایشگاهی برای تشخیص تقلب در زعفران وجود دارد اول اینکه مزه زعفران تقلبی نامطبوع و مقداری تلخ است علاوه براین با فشار دادن آن بین انگشتان،چربی محصول به دست منتقل میشود که این نشان دهنده تقلب بودن زعفران است.

چای

تفاله های خشک شده چای از قهوه خانه ها ، رستورانها و... جمع آوری شده و با رنگ و طعم مصنوعی و غیر مجاز به لحاظ ظاهری تغییر کرده و به نام چای مرغوب ، به مصرف کننده بی اطلاع عرضه میگردد.ولی بهترین آزمون برای چای تقلبی،ریختن مقداری از آن در آب سرد است.چای طبیعی و مرغوب در آب سرد رنگ نداده و طعم آب سرد را چندان تغییر نمی دهد                                                                    

شیر

تقلبات شیر می تواند شامل گرفتن چربی یا اضافه کردن آب و یا هر دوی آنها با هم باشد.تقلب دیگر در مورد شیر که شاید نتوان آن را یک تقلب مستقیم به حساب آورد از بین بردن ترشیدگی ناشی از فساد شیر با اضافه کردن جوش شیرین است که ظاهر فساد شیر را مخفی می کند.این تقلبات متاسفانه در هنگام فروش و یا در منزل از ظاهر شیر قابل تشخیص نیست مگر اینکه این تقلبات بیش از حد انجام گرفته باشد که معمولا در چنین شرایطی ظاهر محصول آنقدر تغییر می کند که تقلب آن کاملا آشکار می شود.البته شیر ترشیده که با جوش شیرین خنثی شده باشد با جوشاندن مجددا ترش خواهد شد که این روش یکی از راه های شناسایی شیرهای تقلبی است.در مورد شیر مطمئن ترین راه،مصرف فرآورده های صنعتی به جای محصولات بی نام و نشان و سرگردان است.

 

 

 ماست

در مورد ماست،علاوه بر احتمال تقلب در شیر مورد استفاده برای تولید ماست امکان افزودن موادی برای افزایش قوام ماست وجود دارد.یک ماده بسیار موثر و تقلبی بسیار قدیمی،افزودن نشاسته برای افزایش قوام است که با اضافه کردن ید با نشان دادن رنگ آبی می توان در برخی موارد این تقلب را مورد شناسایی قرارد داد.گاهی اوقات هم چنانچه شایع است برای نشان دادن چربی ماست ممکن است از انداختن یک دستمال کاغذی بر روی سطح کاسه یا سطح ماست استفاده شود.

 

 

 فرآوردهای گوشتی

انواع سوسیس،کالباس وهمبرگر،ازفراوردهای گوشتی رایج درکشورماهستند،شایدصنایع گوشت بیشترین امکان تقلب رادربین گروههای مختلف موادغذایی داشته باشند زیراکه مواداولیه پس ازمخلوط شدن ویکنواخت شدن ،درظاهرقابل شناسایی نیستند.ازانواع تقلب می توان استفاده بیشتر ازمحصولات ارزانتر مثل آرد و سویاو...رانام برد.تقلب دیگرکه تشخیص آن به مراتب مشکل تربوده ودرآزمایشگاههای معمولی هم قابل تشخیص نیست،استفاده ازقسمت های زاید لاشه مثل شش ها ، نای،روده و...است.

رب گوجه فرنگی

تقلب اصلی رب گوجه فرنگی اضافه کردن کدوی پخته شده است.

سرکه

سرکه صنعتی دراصل یک محلول 5درصد اسید استیک است که درانواع تقلبی آن ممکن است ازاسیدهای غیرمجاز ویارنگ های غیر مجازبرای ساخت یک محلول اسیدی مشابه استفاده شده باشد.

کشک

تقلب اصلی کشک اضافه کردن آرد به محصول است که درچنین شرایطی کشک مایع تولید شده،به اندازه کافی اسیدی نبوده  ویکی ازعوامل اصلی ایجادخطرمسمومیت های کشنده مانندبوتولیسم براثر مصرف این ماده غذایی است.

 

منبع

کتاب : مجموعه دروس دوره ویژه آموزش بهداشت اصناف(زیرنظروزارت بهداشت،درمان وآموزش پزشکی- معاونت سلامت)

مولف:دکترعلی اصغرفرشاد(مدیرکل سلامت محیط وکار)


برچسب:, :: :: نويسنده : قاسمی

درباره وبلاگ

به نام خالق هستی .به وبلاگ من خوش آمدید.این وبلاگ توسط قاسمی دبیر حرفه وفن طراحی گردیده است.اميد است همکاران، دوستان و دانش آموزان عزيز با نظرات و پيشنهادات سازنده خود،در هر چه بهتر شدن مطالب اين وبلاگ مرا ياري نمايند.
نويسندگان


آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 5
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 5
بازدید ماه : 62
بازدید کل : 574362
تعداد مطالب : 445
تعداد نظرات : 9
تعداد آنلاین : 1